НовиниНовини България

ФМ индустрията празнува своя световен ден

Днес, 13 юли 2016 г., БГФМА официално отбеляза Световния ФМ ден. Домакини на събитието бяха голяма част от управителния съвет на асоциацията – Горан Миланов, Тошо Киров, Иван Велков, Деян Кавръков и арх. Валери Левиев

БГФМА - Световен ФМ Ден
БГФМА – Световен ФМ Ден
Автор: Петър Ташев

Събитието бе открито от Деница Илиева, изп. директор на БГФМА. Представи колегите от асоциацията и даде думата на Горан Миланов, който освен председател на УС на БГФМА е и зам. председател на УС на Европейската ФМ Асоциация.

Горан Миланов поздрави участниците със Световния ФМ ден, като представи изследване, направено от Техническия университет във Виена, според което ФМ услугите на всички сгради е четвъртата по големина индустрия в Европейския съюз. Според същото изследване, ФМ бизнеса в България е на 7-мо място и генерира около 3 милиарда лева.

В изследването са използвани всички дейности, които влизат във фасилити мениджмънта според EN 15221. Използвали са данни от Евростат за отделните индустрии и за отделните размери на услуги, които седят зад тези индустрии. Като индустрии са базирани спрямо статистическия класификатор на икономическите дейности на ЕС – NACE и са взели сектори от B до N, като идеята е че всъщност ФМ услугите се предоставят на другите индустрии и искаме да измерим каква е частта на ФМ услугите спрямо другите услуги. Основния метод за изчисляване на размера на ФМ бизнеса е използван  т.н. Value added at factor Cost. Превод на български – брутния приход от оперативната дейност, след корекции на оперативните разходи и косвените данъци. Идеята на този метод е процента на дейности и процента оборот, който не е свързан с основната дейност на компаниите.

БГФМА - Световен ФМ Ден Автор: Петър Ташев
БГФМА – Световен ФМ Ден
Автор: Петър Ташев

На базата на тази методология ФМ услугите в ЕС се оценяват на 1 трилион и 107 милиарда Евро, което спрямо другите индустрии се нарежда на 4-то място – около 8%.

В България на базата на това изследване ФМ бизнеса в България е близо 3 милиарда евро на годишна база. Спрямо другите индустрии, ФМ бизнеса се нарежда на 7-мо място.

В това изследване се мери обема на ФМ бизнеса, който се аутсорсва. Трудно се може да се измери ФМ бизнеса, който се извършва вътре в компаниите с вътрешен ресурс.

Важното е, че от ФМ дейността зависи по-какъв начин управляваме средата, в която работим, живеем и какво общество създаваме. Когато средата ни е креативна, светла, отворена, създаваме едно креативно общество на добавената стойност.

Иван Велков, член на УС на БГФМА и зам. председател на СОС разказа за примера на зелената столица на Европа за 2016 година – Любляна. В критериите за избор на град – победител, едни от най-важните са управлението на ресурсите – на отпадъци, на енергия. Има и много фактори, свързани с околна среда, гори, пешеходни зони и т.н.

БГФМА - Световен ФМ Ден Автор: Петър Ташев
БГФМА – Световен ФМ Ден
Автор: Петър Ташев

Г-н Велков разказва за това как кмета на града е забранил колите в центъра на града и ако през първите месеци хората не са били доволни, то няколко месеца след това хората са започнали да виждат ползите – от място, затрупано с автомобили, се превръща в притегателна зона, чийто център се превръща в курорт.

Иван Велков сподели, че е необходимо единомислие между местните власти, частния и обществен интерес и професионалните организации. Това ще спомогне за подобряване на градската среда и качеството на живот в столицата.

Деян Кавръков, FRICS и член на УС на БГФМА, разказа за напредъка в съвместната работа на БГФМА и Българския институт за стандартизация (БИС) по легализирането и въвеждането на европейските стандарти във фасилити мениджмънта EN 15221. Г-н Кавръков разказа за важността на стандартите, както и за обученията, които асоциацията е започнала да провежда по тях.

Автор: Петър Ташев, отговорен редактор на сп. Фасилитис