НовиниНовини Свят

Системите за сградна автоматизация стават все по-отворени

Интернет на нещата настъпва все повече и в управлението и поддръжката на недвижимите

Author Mocho1 @ freeimages.comВ не много далечно бъдеще, системите, които управляват температурата, осветлението и захранването на сградите ще имат повече общо със смартфоните, отколкото с традиционните системи за сградна автоматизация. Съвременните сгради вече използват помощта на различни технологии за управление на отоплението и охлаждането, консумацията на вода и други. Този преход към по-напреднал подход за изграждане на системи за сградна автоматизация (Building Management Systems) представлява нещо повече от една технологична промяна. Промяната представлява смяна на бизнес модела, по подобие на технологиите за смартфони разработени от трети страни и след това приети от производителите на мобилни телефони. Този модел показва как отворените, универсално-свързани системи са бъдещето на BMS системите и Интернет на нещата (IoT).

Съвременните системи за сградна автоматизация

Бъдещето на BMS е в информационните технологии, но производителите на BMS не са ИТ компании. Съвременните системи за управление наемат сървър с база данни, имат IP адрес, използват софтуерни приложения и са свързани с ИТ мрежа. Тези системи са все по-сложни, тъй като самите сгради са станали по-сложни. Някои съвременни сгради включват системи, които събират дъждовна вода. Други сгради имат системи за проследяване на слънцето, за да управляват по-добре светлината и температурата. Всички тези системи са правят така, че управлението на сгради да бъде част от.

office-3-1218966 @Peter Hellebrand freeimages.comИзследователската компания ABI Research прогнозира, че повече от 8 милиона системи за сградна автоматизация ще включват някаква форма на IoT платформа, приложение или услуга от 2020 г. Тези системи ще използват сензори и изпълнителни механизми в цялата сграда, което ще даде възможност на технологиите да оптимизират управлението на сградата на базата на променящите фактори като брои ползватели, в зависимост от часа.

Тези функции изискват технология, която управлява тяхната функция, и тук идва сравнението със смартфоните. Бъдещите системи за  сградно управление ще изискват както хардуер така и софтуер за управление и оптимизиране на новата технология. Тези системи ще се развият по същия начин както и смартфони. Базовата операционна система управление на сградите ще консолидира данните от различните системи и ще ги направи достъпни. Но, точно както и операционните системи на Apple и Google осигуряват основата за разработчици на софтуер от трети страни, така ще бъдат разработени нови софтуерни приложения, които да работят на върху системата за сградна автоматизация.

Според Дан Шей, директор научни изследвания в ABI Research, допълнителните приложения и услуги ще движат IoT базираните системи за сградна автоматизация.

По-широка, по-интелигентна мрежа

IoT технологиите ще позволят на технологиите, използвани за сградното управление да функционират като част от по-широка и по-умна мрежа. В тези сгради са вградени ОВК техника и осветителни системи които се свързват към Интернет. Тези свързани системи събират и обменят данни, които след това се анализират с цел оптимизиране на различни дейности на една сграда.

Производителите на тези системи за сградно управление трябва да позволяват на приложения създадени от трети страни, да използват тяхното оборудване. И като резултат фасилити мениджърите трябва да се възползват от този нов бизнес модел. С една отворена система, софтуерни разработчици ще създадат пазар за софтуер. Този пазар ще въведе елемент на конкуренция, която ще предостави на фасилити мениджърите избор на софтуер, и ще им даде нови възможности за управление на сградата.