НовиниСтатии

Интернет на нещата може да замени традиционните ключове за осветление

Как новите технологии спомагат за намаляване на консумацията на енергия

Беатрис Уицгал, CEO на LumiFi, твърди, че управление на осветлението, което разпознава специфично присъствие в дадено помещение и определя подходяща светлинна атмосфера, „lightmosphere“ ще замени изцяло ключа на стената.

Безжичното управление на осветлението има прогнозна пазарна стойност от над 8 милиарда долара до 2020 година. Предоставяйки всички предимства на традиционното „жично“ управление на ниска цена, безжичния контрол на осветлението се инсталира лесно и предлагат нови възможности за автоматизация.

Но може ли автоматизацията да промени коренно поведението ни и да направи използването на ключове ненужно? Ние толкова сме свикнали да използваме ключовете за осветление, че това е станало като рефлекс за хората, да ги търсят, когато влизат в тъмна стая. Можем ли да преодолеем този порив и да позволим на технологията да опрости нещата за нас?

Мнозина твърдят, че изваждането на смартфон, отключването му и отварянето на приложение, което да включи светлините е твърде сложно в сравнение с използване на физически ключ.

Макар че използването на приложение чисто като дистанционно управление не е много привлекателно, интелигентно осветление има наистина голяма стойност. Силата на използването на подобни смарт апликации е в това, че светлините могат да бъдат групирани и включвани и изключвани в зависимост от желанието на потребителя.

Вместо ръчно включване и изключване на светлините една по една в дома ни с традиционните превключватели, те могат да бъдат обединени, групирани и да бъдат контролирани с натискането на един бутон на приложението.

Можете също да си създадете собствени сцени на осветление за конкретни емоции, настроени и т.н.

Друг случай, в които можете да ползвате умно осветление, е при ходене в тъмни пространства. Например можете да си включите светлината пред жилището още от асансьора, така че когато излезете от него, тя да е включена и да не се налага да търсите ключа на лампата.

Можете също така да настроите умното си осветление в къщи да се изключи или включи в определен час.

Макар повечето от тези функции да са налични в момента под една или друга форма (сензори за движение, например) Потенциала на интелигентното осветление е много по-голям – да предвиждат и оптимизират осветлението в зависимост от нуждите или текущите дейности, както и да конфигурира различно осветление в зависимост от различни странични фактори.

Контролирането на осветлението може да бъде сравнено с йерархия на нуждите на Маслоу: Основната необходимост е осветлението да е практично, докато по-напредналите стадии са икономия на енергия, удобство, и създаване на атмосфера, която насърчава емоционална връзка. На върха на йерархията са биологичните, здравно ориентирани решения за осветление. То може да влияе на хормоните и циркадичния ритъм, което води до по-добра физическа издръжливост, съкратен болничен престой, или дори смекчен часовата разлика.

Представете си осветлението ви у дома да „знае“ че в понеделник вечер вие се прибирате към 18.00 след работа и продължавате да работите от вкъщи и настрои светлината да бъде по-ярка около работното ви място. Или пък знае, че в петък вечер се прибирате късно и настройва светлината да бъде мека и бледа, за да не ви дразни очите. Дали бихте продължили да използвате традиционните ключове?

Тази технология може да бъде използвана успешно и в офис сгради, където да кажем различни наематели имат различно работно време и във всеки офис осветлението е настроено да се изключва 15 минути след края на работния ден, за да се пести енергия.