НовиниНовини България

В София започва строеж на хотел от контейнери

Първият български хотел, направен от контейнери, който е проектиран и започва да се изгражда в София, ще бъде със сто стаи. Според строителния предприемач Звезделин Минчев, който е един от инициаторите на проекта, когато бъде завършена, сградата да бъде най-високата постройка в рамките на европейския континент, построена от контейнери. Височината на контейнерите е около 2,90 м, с широчина 2,45 м и дължина 12,19 м.

Проектът за хотела, чието местонахождение и поръчители засега остават неупоменати, е на арх. Румен Първанов и екипа му от ПАМ Консулт ЕООД.

3DСпоред Звезделин Минчев контейнерите за презокеански превоз на стоки на много места са основен елемент при изграждането на сгради. По думите му именно океанските контейнери са устойчиви и подходящи за преобразуване в сгради след като изхабят транспортния си ресурс. Освен това те са и по-високи, а структурата им позволява модулно строителство, вграждане на ВиК и електроинсталации и изолации, като в същото време застроената площ се използва по-ефективно, отколкото при стандартното монолитно строителство. Устойчивите сгради могат да бъдат оборудвани и с асансьор, а на покривите могат да бъдат монтирани инсталации за събиране и оползотворяване на дъждовна вода.

Чрез контейнерите може да се постигне рационално разрешение на проблема с настаняването на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия. Сметката за ток на един апартамент, изграден от контейнери, е двойно по-ниска от тази на стандартно жилище, обясни предприемачът Звезделин Минчев пред „Фасилитис“. По думите му развитието на българска вариация на технологията е в следствие на взаимодействие с холандски специалисти, като вече има и запитвания от Холандия заради по-ниската цена на производството в България. Интересът към контейнерните жилища като устойчива строителна алтернатива расте и в много други страни по света, отбелязва Минчев.

Екипът на ПАМ Консулт ЕООД вече показал енергийната ефективност чрез демонстрационен проект на жилища от корабни контейнери в Румъния. Прототипите са били показани на изложение в Букурещ през март месец тази година. Цената на един двустаен апартамент в рамките на този проект е около 12 хил. евро.

Атрактивните сгради, създадени от морски контейнери, ще се проектират и реализират в България не само като икономически изгодни хотели, но и като бизнес сгради, пазари и бунгала за отдих. Жилищните апартаменти могат да бъдат двустайни или многостайни, достъпни за хора със специални потребности, както дори и луксозни. Освен това организаторите подготвят първото студентско общежитие, създадено от контейнери. Успоредно с това се създават проекти за детски градини, домове за възрастни хора и др.