Интервюта

Турция ще има своя ФМ асоциация през 2015-та

Левент Алатлъ, управител на Koza Yonetim, част от Garanti Koza Group

LEVENT ALATLI FOTOГ-н Алатлъ, благодаря Ви за това интервю. Моля да се представите на нашите читатели.

Завърших в катедрата по Машинно инженерство на университета „Боазичи“ в Истанбул през 1982 г., а през 1989 г. дипломирах във факултета по мениджмънт на университета „Мармара“.

Кариерата ми започна в „Арчелик“ (Beko), компания, която и до днес е сред най-големите производители на бяла техника в Европа. Там, в продължение на 14 години, работих като началник на отдел „Инженеринг на процесите“, „Инвестиционен инженеринг“ и „Продуктов инженеринг“, бях и мениджър на фабриката за климатична техника.

Работих и като генерален директор в HSK, с фокус върху ОВиК, в продължение на 3 години. През следващите шест години бях генерален директор на Elco Klima, маркетинг компанията на Elco Holdings за марките Airwell, Wesper and Electra.

От 2007 г. насам съм генерален директор на Koza Yönetim ve Servis A.Ş. (накратко Koza Management), част от Garanti Koza Group, която оперира в областта на фасилити мениджмънта.

Освен това между 2011 и 2014 г. водих курса по фасилити мениджмънт в университета Кадир Хас.

Женен съм, имам двама синове.

 

Управлявате една от най-големите ФМ компании в Турция. Какво спомогна на Garanti Koza да се развие успешно, предвид огромния пазар на строителство и имоти в страната?

Aerial ViewОсновният акционер в Koza Management е Garanti Koza, създадена през 1948 г., която е една от най-старите и утвърдени турски строителни компании. Особено след 2004 г. Garanti Koza разви някои впечатляващи проекти за недвижими имоти, разработени според новата ѝ визия за развитие в Турция и Европа.

Koza Management извършва фасилити мениджмънт услуги за строителни обекти както на Garanti Koza, така и на други компании. Компанията обслужва ФМ нуждите на над 50 хил. души, или 10 хил. жилища и работни места.

Компанията бързо се затвърди като изключително успешна. Garanti Koza получи приза 2014 International IMP3rove Award от Европейската комисия за най-добро представяне в иновациите и управлението. Нашето мото е да бъдем различни и да работим различно.

 

Garanti Koza започна нов амбициозен проект в квартал „Младост“ в София. Разкажете ни повече за него?

Perspective View 1Проектът Grand Kanyon е първият, който Garanti Koza развива в София. Това е комплекс от смесен тип, в който ще има търговски център, хотел и жилища. За пръв път мол ще бъде построен в такъв контекст. Той се намира на еднакво разстояние от летището и “Бизнес парк София”, което позволява лесно придвижване навсякъде, особено с новата метростанция.

Дизайнът е на американското архитектурно студио Jerde, която предложи идеята за “каньон” – една централна улица с извита форма, която да свързва отделните райони в комплекса, сред поредица от зелени площи и тераси.

Шопинг молът не е типичен, защото е полуотворен, от типа „Каньон“. Фасилити мениджмънтът на мола ще бъде поет от Koza Management и нейните местни подизпълнители.

Swissotel, част от една от най-големите хотелски вериги в света – FRHI, ще управлява хотела в комплекса. Swissotel също ще предлага стандартни и специализирани услуги за ограничения брой частни жилища, които ще са в сградата на хотела.

Garanti Koza вече има и договор за втори проект в българската столица, който ще е изцяло жилищен. Архитектурата и дизайнът на този комплекс са в процес на изработване.

 

Ще приложите ли фасилити мениджмънт подход още преди да започне същинското строителство на комплекса Grand Kanyon?

Откакто бе закупен теренът за Grand Kanyon и концепцията на проекта бе формирана, започнах да посещавам София по-често. Целта ни е да планираме целия фасилити мениджмънт процес на Grand Kanyon преди строителството, включително и избора на местни партньори за отделните дейности по поддръжката и управлението на комплекса.

Една от основните трудности при фасилити мениджмънта идва от правната среда. Искаме да сме напълно запознати с местното законодателство в тази посока, за това ни помагат нашите адвокати в България. За Grand Kanyon беше изготвен вътрешен правилник за обитаване и поддръжка, в унисон с българското законодателство. Освен това сме определили оперативен бюджет за фасилити мениджмънт, както и необходимият персонал за тези дейности.

 

Според вас какво е нивото на зрелост на българските ФМ компании?

Tesktilkent Koza PlazaСлед влизането на България в ЕС, започна съживяване на строителния сектор. Ето защо много европейски ФМ компании, както и местни, започнаха да работят в България. Последва обаче рецесия и икономическа криза, последиците от които се усещат и до днес. Надявам се Grand Kanyon и новите проекти на Garanti Koza да отключат ново съживяване на строителния сектор в страната.

Въпреки че в сравнение с Турция България има много по-малко население и строителство, смятам, че ФМ секторът е доста добре развит, а фирмите имат вече натрупан опит. Една от причините за това е и Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА), която съществува от 2008 г. Благодарение на БГФМА, фасилити мениджмънт секторът в страната се подобри. Повлияна от Европейската асоциация EuroFM, българската асоциация се стреми да следва стриктни европейски правила и стандарти. Освен това, наличието на образователни програми по фасилити мениджмънт в някои от българските университети е голямо предимство за ФМ сектора.

Какви са приликите и разликите между строителството и ФМ в Турция и България?

В списъка с най-големите 250 международни подизпълнители в света за 2014-та на списание Engineering News Record (ENR) вече има 42 турски компании. Класацията е изготвена на база на приходите на компаниите от дейности в чужбина през предходната година.

Така Турция запазва второто си място, след лидера Китай с 62 компании. На трето място е САЩ с 31. Както личи от класацията, Турция е изключително силна и динамична по отношение на строителството. Въпреки това, повечето от проектите на турските компании се строят в чужбина, а фасилити мениджмънтът не се извършва от турски контрактори.

Освен това много турски фирми успяват да развият нови проекти като купуват земя или застрояват срещу обезщетение на собственика, както прави Garanti Koza през последните десет години. Вероятно новите проекти в Турция са повече, отколкото в цяла Европа. Заради по-ниските печалби в ФМ бизнеса много от турските компании предпочитат да не влизат в него. Ето защо има по-скоро много малки ФМ фирми, дъщерни на компании в охранителния бизнес или почистването. Големите компании за фасилити мениджмънт като Koza Management са много малко на брой. Основната ни цел е да предоставяме качествени ФМ услуги и добра поддръжка във фазата след продажба на големите проекти на Garanti Koza.

ФМ секторът в Турция остана недоразвит до голяма степен заради недостатъци на съществуващото законодателство за собственост на недвижимост. ФМ все още се предлага като лекционен курс към друга специалност или програма за сертификат в някои университети, но нямаме все още образование на ниво бакалавърска или магистърска степен по ФМ.

От друга страна строителният сектор в България е много по-малък и насочен към вътрешния пазар, отколкото в Турция. Много от местните проекти са на европейски и като цяло чуждестранни компании. Това води и до по-силно развит ФМ сектор. Все пак считам, че голяма роля за развитието на фасилити мениджмънтът в България играят БГФМА и наличието на специализирано висше образование. Особено положителни са и събитията, включително и ежегодната конференция по фасилити мениджмънт в България, която вашата Асоциация организира.

Естествено, трябва да отбележа, че и списание „Фасилитис“ има своята заслуга. В Турция нямаме такова специализирано издание за ФМ, но през 2015-та смятаме да основем своя асоциация по примера на БГФМА.

15977141406_c2e561c8c4_o

Това е първият брой на списание „Фасилитис“ за 2015-та. Какво бихте пожелали на своите български колеги?

Искам да благодаря за интервюто, което публикувате. Искам да пожелая на колегите от България, на моите приятели в София и на вашите читатели много успешна и щастлива година. Благодаря ви много!

Въпросите зададе Петър Ташев