На 16 септември започва Европейската седмица на мобилността

От 16 до 22 септември септември под мотото „Заедно стигаме по-далеч“ се провежда „Европейската седмица на мобилността 2017”, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Според проучванията на инициаторите от Европейската комисия и техните партньори всяка обща кола намалява трафика с приблизително 15 лични автомобила, а от там и замърсяването на въздуха в големите градове.

Чрез използването на общи превозни средства можем да намалим разходите си и въглеродния отпечатък. Споделянето позволява и да смесваме видовете транспорт по-лесно. Шофиране, колоездене, обществен транспорт – всичко е възможно, когато споделяме. Затова информационната кампания през 2017 г. е на тема „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“ под мотото „Заедно стигаме по-далеч“.

Всяка година Европейска седмица на мобилността се фокусира върху определена тема, свързана с устойчивата мобилност. Тъй като качеството на атмосферния въздух е един от приоритетите в околната среда, обявени от Министерството на околната среда и водите в периода 2017-2021 г., България подкрепя още по-активно инициативата на ЕК, посочиха от МОСВ.

МОСВ е национален координатор на кампанията у нас. В подкрепа на общините като координатори по места се включват Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ).  Срокът за регистрация на общините за участие в кампанията продължава до 16 септември. РИОСВ организира срещите с представителите на общините до 1 септември (петък), за да бъдат подпомогнати за извършване на регистрацията.

Регистрацията вече е възможна и на български език чрез линка за директен достъп – http://registration.mobilityweek.eu/login.php?lang=bg, или чрез българския сайт на кампанията: https://www.mobilityweekbg.com/ (който препраща до регистрационната форма и има подробни указания и информация). Подробности може да откриете и на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда – http://eea.government.bg/bg/press-center/evropeiska_sedmica_mobilnostta_2017.

Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ дава възможност и насърчава местната власт да въвежда и подкрепя мерки за устойчив транспорт и приканва хората да опитат алтернативен начин на придвижване, различен от автомобилния. Апелира към хората да помислят за какво всъщност са нашите градски улици и да се запознаят с конкретни решения за справяне с предизвикателства като замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия  и здравословните проблеми. Цялостната кампания  се подкрепя от Генералните дирекции на ЕК „Мобилност и транспорт“ и „Околна среда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Comprar tamoxifeno barato
Jual tas bayi allegra
Thuoc fluoxetine 10
Steris v120 service manual
Xalatan damla muadili
Cialis 5mg
Ventolin hfa prescription assistance
Notice asus x206h
Bedienungsanleitung husqvarna sm 610
Slimex pirkti