НовиниНовини България

СО-Район „Кремиковци“ приключи проект за отопление с термопомпи на 3 общински сгради

Столична община – Район „Кремиковци“ приключи проект за изграждане на нови термопомпени системи Вода-Земя за отопление на три общински сгради, разположени на територията на района. Едната от тях е сградата на детската градина №89 „Шарена дъга“ в кв. Враждебна, а другите две са административната сграда и сградата за кучета на Приюта за безстопанствени кучета в кв. Сеславци, съобщиха от пресцентъра на СО-Район „Кремиковци“.

Смяната на горивната база има за цел да се намалят емисиите на парникови газове и да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници в потреблението на енергия, заяви на заключителната пресконференция по проекта кметът на района Ивайло Панев. По този начин се намаляват и разходите по поддръжката и експлоатацията на общинските сгради, които до този момент се отопляваха с котел, работещ с промишлен газьол – нафта, котли на ток и с климатици, добави той.

С монтирането на трите термопомпени агрегата Вода-Земя в две от сградите се очаква да се спестят общо 80,2 тона СО2 емисии на година, а очакваните годишни финансови икономии от реализацията на проекта ще са в размер на над 23 хил. лв., подчерта и Лилия Донкова, зам.-кмет на СО-Район „Кремиковци“ и Ръководител на проекта.

Проектът: „Основно обновяване на отоплителна и вентилационна инсталации чрез изграждане на термопомпена система Вода-Земя в ДГ 89 „Шарена дъга”, кв. Враждебна и в Приют за безстопанствени кучета в кв. Сеславци, район „Кремиковци”-Столична община, към процедура BG04-02-03-1 „Повишаване на енергийната ефективност и използване на енергия от възобновяеми източници за отопление в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“ по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, се осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.